Nicolas Molenaar over zijn eerste jaar bij Lux-consulting

Nicolas Ariaan Molenaar is inmiddels meer dan een jaar in dienst bij Lux Consulting, tijd om met hem terug te blikken op dit eerste jaar. Vier vragen aan de business consultant.

Vertel eens, waarom heb je voor Lux Consulting gekozen?

Bij mijn vorige werkgever verzorgde ik Lean Six Sigma trainingen en workshop, begeleide verschillende Green Belt opdrachten en leidde ik proces verbeter projecten. Ik was opzoek naar meer focus in mijn werk, dus niet enkel een proces optimaliseren maar de klant echt verder helpen. Gevraagd en ongevraagd adviseren en problemen oplossen om een duurzaam verschil te kunnen maken, samen met de klant.

Naast het werk inhoudelijke, vind ik het zelf erg belangrijk om een leuke groep mensen te hebben waar je op terug kan vallen. Lux is een kleine club met een hechte groep aan gepassioneerde consultants. Daar kan je altijd mee bellen als je ergens tegen aan loopt bij de klant of gewoon een leuk praatje in de auto wilt hebben.

Vanaf het begin was het no-nonsens en is er plek en tijd voor een persoonlijke benadering, dat is iets wat voor mij erg belangrijk is. Bij de klant heb je soms minder invloed op de omgeving waar je in terecht komt, de mate van hiërarchie en politiek. Dan is het erg fijn dat je op het thuishonk gewoon kan zeggen hoe het zit zonder politieke correctheid in het achterhoofd.

Wat was je eerste project?

Ik ben begonnen binnen het IT Synergie programma bij DELTA Fiber Nederland (DFN). Eind 2019 is DFN over gegaan op een compleet nieuwe IT-stack. Dat wil zeggen compleet nieuwe front-ends, middleware, backend en randapplicaties. Zoals je kan bedenken komt daar heel wat bij kijken.

Bij de start van mijn opdracht heb ik me verdiept in de nieuwe processen om deze in kaart te brengen en te vertalen naar werkinstructies en trainingen. Vervolgens heb ik de coördinatie van deze business transitie track op me genomen.

Vanuit deze rol was ik ervoor verantwoordelijk dat de vertaling van de nieuwe processen naar werkinstructies en opleidingen voor de operationele afdelingen volgens de programma planning verliep.

Na de live-gang heb ik als proxy voor de technische tweede lijn, de support office, de pijnpunten in de nieuwe processen begeleid. Dat hield in dat wanneer een klant belde met een probleem wat mogelijk te herleiden was naar de migratie van de IT-systemen het mijn taak was om dit uit te zoeken. Ik schakelde vanuit de operatie direct met de verschillende ontwikkelingsteams om een oplossing te zoeken voor de betreffende klant case en uit te zoeken of dit een systeem bug was of mogelijk een probleem voor een bepaalde klant groep.

Tijdens deze superleuke en -uitdagende periode was ik dus de persoon tussen operatie en IT en heeft business-IT-alignement een grote rol gespeeld in het slagen van de implementatie van de nieuwe IT-stack.

Hoe heb je het eerste jaar ervaren?

Mijn eerste jaar bij Lux is voorbijgevlogen. Mijn start zou 1 september zijn, maar ik kon vanaf halverwege Augustus al bij mijn eerste opdracht beginnen. Ik heb een jaar lang bij dezelfde klant gezeten in verschillende rollen. Ik ben begonnen met nieuwe processen uitzoeken en werkinstructies schrijven, heb daarna deels de coördinatie voor de business transitie op me genomen en ben vier maanden team lead van de backoffice geweest.

Door de verschillende rollen heb ik ontzettend veel kunnen leren en blijft het werk leuk!

Wat houdt je huidige opdracht precies in?

Na de afronding van mijn opdracht bij DFN heb ik genoten van een welverdiende vakantie waarna ik direct gevraagd ben voor een nieuw project bij DELTA Fiber Nederland.

Het betreft de lancering van een nieuwe wifi-oplossing voor beide merken van DFN, Caiway en Delta. Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie van dit traject.

Teruggevraagd worden door een vorige opdrachtgever geeft een extra kick en is de bevestiging van de toegevoegde waarde die je hebt geleverd.

Door de ruimte en het vertrouwen dat je vanuit Lux krijgt kan je het maximale voor de klant betekenen en gave projecten draaien. Dit maakt het werk als Business Consultant bij Lux consulting ontzettend leuk en leerzaam.

Tot slot

Lijkt het je ook leuk om bij Lux Consulting te werken? Neem dan een kijkje op onze vacature pagina of lees de andere andere artikelen over 1 jaar bij Lux van bijvoorbeeld Leann.