Gantt Chart

De Gantt chart wordt gebruikt om de verschillende onderdelen van een project inzichtelijk te maken. Moderne versies van de chart geven daarbij ook afhankelijkheden en deadlines aan.

Gantt Chart

Het weergeven  van een (complex) project middels de Gantt Chart zorgt voor overzicht. Je zet de tool in aan het begin van het project om een planning te maken en om deadlines en milestones te plotten voor de verschillende onderdelen.

Toepassing

Om een Gantt chart op te kunnen stellen moet je weten uit welke onderdelen je project bestaat en wat de doorlooptijd van ieder onderdeel gaat zijn. Ga hiervoor met alle stakeholders in gesprek. Bespreek hierbij ook de benodigde input voor iedere stap en de consequenties van het niet op tijd ontvangen van deze input. Voor deze gesprekken kan je ook gebruik maken van andere tools en methodieken zoals mind mapping.

Een Gantt chart is een veel gebruikte projectmanagement tool. Een simpele planning kan je maken met Excel.  Gaat het om een groter en complexer project dan raden wij tools als MS Project aan. Je maakt een tabel met op de eerste regel de tijd indicatie, afhankelijk van de doorlooptijd of op welk niveau je de planning maakt kan je verschillende eenheden nemen (week nummer, sprints, maanden, kwartalen etc.).

Vervolgens som je de verschillende onderdelen van je project op in de eerste kolom van je tabel. Zo creëer je als het ware ‘swimming-lanes’ per domein. Dit kan je op basis van de verschillende teams in het project doen, maar maak gebruik van balken om de doorlooptijd per domein zichtbaar te maken. Je kan gebruik maken van kleuren om een status mee te geven en verschillende symbolen aan je Gantt chart toevoegen om je planning compleet te maken. Hieronder zie je hoe een Gantt chart eruit kan zien:

Door ‘swimming-lanes’ per onderdeel van je project te maken kan je de afhankelijkheid van de onderdelen ook inzichtelijk maken en kan je de consequenties van een niet gehaalde deadline op een simpele manier visueel maken.

Zoals bij elke planning is het belangrijk om de planning niet te ruim en niet te strak op te zetten. Onthoud: Under Promise, Over Deliver. Dit kan je doen door rekening te houden met wat speling voor je doorlooptijd maar wel een datum bij de deadlines en milestones te zetten.

Vanuit Lux stellen we een template beschikbaar om de projectplanning op te stellen middels de Gantt chart. Druk op de download knop om de tool te bemachtigen.