Transformatie van traditioneel naar wendbaar
Als eerste is er een leidende coalitie opgezet om de verandering in goede banen te leiding. Met dit team hebben we de eerste stappen gezet om te zorgen dat we snel van de kant kwamen. Dit team was constant bezig met de next step in de transformatie en altijd de doelen in het oog houdende: transparantie, flexibiliteit en snelheid. Naast het bedenken, voerden de team leden ook uit. Zo hadden we scrummasters, release train engineers en product owners aangehaakt om de verandering vorm te geven.
We liepen als team constant 1 a 2 kwartalen voor op het team zelf. Op deze manier hadden we tijd om de verandering en nieuwe structuur vorm te geven, maar we liepen niet te veel vooruit om de huidige situatie en uitdagingen uit het oog te verliezen. Door niet te ver vooruit te anticiperen hebben we gezorgd dat de verandering geen theoretische oefening is geworden.
Elk sub-team wat we hebben meegenomen in de verandering hebben we door dezelfde stappen laten lopen. Op deze manier kregen we een gestandaardiseerde manier van werken ondersteund door de implementatie van een tool (Jira) om dit te ondersteunen.
Nadat we alle teams in de nieuwe manier van werken hadden meegenomen en elk team was uitgerust met een scrum master en product owner hebben we de structuur hierover opgebouwd. Dit was een gezamenlijke planning sessie in de vorm van een big-room planning. Deze is uiteindelijk samengevoegd met een andere Big-room planning en uitgegroeid tot het PI event met 400 professionals binnen deze organisatie.
Resultaten
- Time-to-market is in korte tijd terug gebracht van 12 naar 4 weken waarbij we ook de next steps hebben geïnitieerd zodat we naar een nog korte doorloop tijd konden gaan. Met deze reductie van 66% in doorlooptijd werd het mogelijk om sneller te anticiperen op de flexibilisering in de energiemarkt rondom balancing en transport.
- Daarnaast was er een duidelijk en transparant overzicht om keuzes te maken waarbij ook inzicht in de consequentie van de keuzes duidelijk was – op deze manier was directer inzichtelijk welke daadwerkelijke waarde geleverd werd.
- We hebben het team laten groeien in skills en aantallen om in de huidige vraag te kunnen voorzien en te anticiperen op de toekomst met nieuwe technieken zoals cloud
- We hebben een afname gezien van de kritische incidenten – dit heeft gezorgd voor minder verstoring van de energiemarkt en meer focus op waarde creatie..
Belangrijkste leerpunten
- Wendbaarheid begint bij mensen, niet bij tools
- Transparantie en ritme creëren vertrouwen en voorspelbaarheid
- Kleine stappen, gedragen door teams, leiden tot grote verandering
Wendbaarheid, portfolio management en verander management
Lux Consulting is het consultancy bureau voor de energietransitie. Met specialisme op Portfolio management, procesoptimalisatie, digitalisatie ondersteund met verandermanagement, projectmanagement en kennis en kunde zorgen we dat organisaties wendbaar worden om de energietransitie te versnellen. In deze klant case kwamen een aantal zaken bij elkaar die zorgen dat we een succesvolle transitie hebben kunnen