Drie tools ter ondersteuning voor je daily stand-up

Je team op de hoogte houden, transparantie, duidelijke prioriteiten en inzicht voor de stakeholder. Welke tools kunnen je ondersteunen voor je daily stand-up?

 

Wij werken regelmatig op agile methode zoals scrum of kanban naar de doelen die bijdragen aan de energietransitie. Soms in rollen als product owner, scrum master of business analist, maar wij helpen organisaties ook bij de transitie naar agile werken, of het inrichten van de manier van werken in de tooling.

 

De agile manier van werken wordt vaak ondersteund door een tool. Wij komen verschillende tooling tegen in de praktijk. Lees onze bevindingen over deze tools die we het vaakste tegenkomen.

Wat is een daily stand-up?

Een daily stand-up is een korte, liefst dagelijkse bijeenkomst waarin elk teamlid deelt wat hij of zij gisteren heeft bereikt, wat hij of zij vandaag gaat doen en welke hulpvraag hij of zij tegenkomt. Het doel is om het team op één lijn te brengen, de samenwerking te bevorderen en de transparantie te vergroten. Een daily stand-up is een essentieel onderdeel van agile werken, waarin teams snel en flexibel reageren op veranderingen. De daily stand-up is geen doel op zich, maar moet wel in het geheel van het Agile werken worden gezien. Voor het gemak leggen we nu vooral de focus op de daily in combinatie met slimme tooling.

Waarom heb je tools nodig voor een daily stand-up?

Een daily stand-up kan in fysiek of online worden gehouden, afhankelijk van de locatie en de voorkeur van het team. Als je een online daily stand-up wilt organiseren, heb je sowieso tools nodig die je helpen om de vergadering efficiënt en interactief te maken. Met de juiste tools kun je:

 • De focus bewaren
 • De status en de voortgang van de taken visualiseren
 • De communicatie en de feedback verbeteren
 • De betrokkenheid en de motivatie verhogen
 • Actiepunten borgen

Welke tools kun je gebruiken voor een daily stand-up?

Er zijn veel tools die je kunt gebruiken voor een online daily stand-up, maar hier zijn drie tools die wij vaak in de praktijk tegenkomen.

Azure DevOps (ADO):

Dit is een tool die je kunt gebruiken om je softwareontwikkeling en -levering te stroomlijnen en te automatiseren. Je kunt je code schrijven, testen, integreren, implementeren en bewaken met behulp van verschillende tools en platforms, zoals GitHub, Azure, Jenkins en Docker. Je kunt ook je projecten plannen, volgen en beheren met behulp van borden, backlogs en dashboards. Met DevOps kun je je daily stand-up ondersteunen met real-time data en feedback, en je team helpen om sneller en beter te leveren.

Voordelen:

 • Een totaal en geïntegreerde oplossing voor software development teams
 • Het verhoogt de snelheid en de kwaliteit van de softwareontwikkeling en -levering
 • Het bevordert de samenwerking en de integratie tussen verschillende rollen en teams

Nadelen:

 • Het Is een compleet geïntegreerde tool voor de hele development straat en kan een complete verandering van werkwijze vereisen.
 • Is complex en duur in vergelijking tot andere tooling en vereist dat al je IT-teams met deze tool gaan werken en elk IT-team dezelfde way of working aanhoudt.
 • Onderhoud en beheer is complex in relatie tot andere tooling.

Trello

Dit is een tool die je kunt gebruiken om je projecten te organiseren en te beheren met behulp van borden, lijsten en kaarten. Je kunt je taken in verschillende kolommen plaatsen die je zelf kan benoemen, zoals To Do, In Progress en Done, en de status en de prioriteit ervan aangeven met labels, kleuren en deadlines. Je kunt ook opmerkingen, bijlagen en checklists toevoegen aan elke taak.

Voordelen:

 • Maakt het projectmanagement eenvoudig en intuïtief
 • Laagdrempelig in gebruik
 • Biedt veel mogelijkheden om de borden aan te passen en uit te breiden

Nadelen:

 • Kan onoverzichtelijk en verwarrend worden als er te veel taken of borden zijn
 • Biedt geen geavanceerde functies voor rapportage of analyse

Jira

Dit is een tool die je kunt gebruiken om je projecten te beheren en te volgen. Je kunt taken aanmaken, toewijzen, prioriteren en opvolgen in een flexibel en aanpasbaar systeem. Je kunt ook de voortgang, de tijd en de kwaliteit van je projecten bewaken met behulp van dashboards en rapporten. Met Jira kun je je team op één lijn houden, je workflows stroomlijnen en je doelen bereiken.

Voordelen:

 • Zeer aanpasbaar aan de behoeften van het team, inclusief workflows en projectstructuur.
 • Maakt het mogelijk om te communiceren met een groot aantal deelnemers
 • Sterke integraties met andere Atlassian producten zoals Confluence, Bitbucket, en vele andere tools.

Nadelen:

 • Jira is complex om op te zetten en vereist vaak training en uitleg
 • Wij hebben regelmatig performance problemen ondervonden bij grote projecten
 • Kostbare oplossing bij veel gebruikers

Conclusie

Een daily stand-up is een belangrijk ritueel om je team op de hoogte te houden van de doelen, de taken en de uitdagingen van het project. Met de juiste tools kun je je daily stand-up effectiever en aantrekkelijker maken, en je team stimuleren om beter samen te werken en te presteren.

Azure DevOps is zeer geschikt voor teams die al gebruik maken van Microsoft-producten en die een geïntegreerde oplossing voor zowel projectmanagement als CI/CD zoeken.

Trello is ideaal voor kleinere teams of teams die een eenvoudige, visuele tool willen zonder veel extra complexiteit. Het biedt basisfunctionaliteiten voor agile werkwijzen met een focus op gebruiksgemak.

Jira is een robuuste en zeer flexibele tool die geschikt is voor teams die behoefte hebben aan uitgebreide agile projectmanagementfunctionaliteiten en gedetailleerde rapportages. Het is bijzonder nuttig voor grotere organisaties of teams die diepgaande integraties en aanpassingen nodig hebben.

Elke tool heeft zijn eigen sterke punten en de keuze hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van het team.