Enlit Europe 2021 – Take Aways

Enlit is een beurs die gefocust is op, hoe kan het ook anders, de energiesector. Toch is het aanbod erg divers, van nieuwe aandrijfmachines op basis van waterstof, tot nieuwe slimmere meters in meterkasten. Ook de bezoekers van de beurs komen van verschillende delen van de wereld. Zo zijn er bijvoorbeeld ook stands die focussen op de energie transitie in Saudi-Arabië. Kortom, een dagprogramma maken voor de verschillende HUB sessies en een schema met wie je allemaal wil ontmoeten is uitdagender dan het lijkt!

 

Onze collega Willem schreef een blog over een aantal take away’s vanuit Enlit Europe 2021 te Milaan.

 

Gasvrij leven

Het centrale thema op Enlit is de energietransitie, een uitdaging waar de gehele energiesector aan deel lijkt te nemen. Deze uitdaging waar iedereen mee te maken heeft wordt van verschillende kanten belicht op Enlit. Zo was er een zeer interessante discussie bij de ‘New Energy Landscape’ hub over de voortgang van de aanpak van de klimaat crisis. Hierin werd duidelijk dat het per land erg verschillend is, zo was het standpunt van Eneco Nederland, om in 2035 geheel klimaatneutraal energie te produceren.

Een afgevaardigde van de tegenpool Eurogas, gaf aan dat volledig van het gas af gaan niet realistisch is. Ook omdat we later via Biogas een alternatief hebben voor het aardgas dat we nu gebruiken. Een andere invalshoek was van een afgevaardigde uit Polen die blij was dat ze binnenkort in Polen af kunnen stappen van het stoken van kolen. Dit laat zien dat de prioriteit die landen geven aan het bestrijden van de opwarming van de aarde, zeer sterk gerelateerd is aan de welvaart.

Al met al is een gasvrij leven niet helemaal zoals het klinkt. De infra structuur kan herbruikt worden, er zijn alternatieven voor gas, maar ook biogas gaat een rol spelen. Zo zien we weer dat het een meer dimensionale uitdaging is. Goed om in te gaten te houden!

NextGen

Als Nederlands bedrijf op Enlit in Milaan waren we niet alleen. Er waren genoeg onderwerpen die gefocust waren op Nederland, zoals bijvoorbeeld het nieuwe meter concept van NextGen, een initiatief van Netbeheer Nederland. NextGen ziet dat de huidige functionaliteiten van de meters in onze meterkasten vervallen, waardoor het noodzakelijk is om nieuwe meters te plaatsen.

De impact van dit initiatief op de klant, maar ook op onze werkzaamheden is groot. Er bestaat al een weerstand tegen het vervangen van de conventionele meters voor slimme meters. Deze weerstand zal groeien bij een ‘verplichte’ nieuwe meter. Verder gaat dit uiteraard ook veel geld, mankracht en doorlooptijd kosten.

Echter, is het in het belang van de energietransitie noodzakelijk om zoveel mogelijk verbruiksdata te verzamelen. Hiermee kunnen analyses worden gedaan hoe we de energievraag tegemoet kunnen komen met groene stroom. De volgende generatie slimme meters is dus een belangrijke stap in de energietranstie.

Digital Twin Concept

Een ander initiatief wat momenteel wordt uitgewerkt door Stedin, is het ‘Digital Twin’ concept, waarbij steden worden nagebouwd in een virtuele omgeving. Dit sluit naadloos aan op het eerder genoemde data verzamelen en analyseren. Dit project is in het leven geroepen om verschillende weerscenario’s te bestuderen. Het percentage groene stroom dat wordt opgewekt is namelijk grotendeels afhankelijk van het weer. Uiteindelijk is het hierdoor mogelijk om te kijken hoeveel huishoudens we van groene stroom kunnen voorzien, en hoeveel grijze stroom er nodig is om dit aan te vullen.

Tot slot

Enlit Europe was een groot succes door de diversiteit van de verschillende bezoekers, interessante sprekers en innovatieve ideeën. Met name de input van verschillende bedrijven en instellingen om samen de energietransitie tot een succes te vormen geeft ontzettend veel kracht.  Ook was het mooi om te zien dat  er ook verschillende bedrijven uit de Nederlandse energiesector bij Enlit actief waren. Als Lux zijnde kunnen we zeker concluderen dat wij op deze manier enorm veel geleerd hebben en uiteraard ook genoten van Enlit Europe in Milaan!

Ga jij dit jaar ook mee?