Leestip: Doorbreek de cirkel

Doorbreek de Cirkel; Tijdens mijn Master opleiding aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit was een belangrijk onderdeel weggelegd voor de kunst van het veranderen en jou rol als management consultant. Tijdens deze opleiding hebben we regelmatig colleges gehad van Arend Ardon. Bij het afstuderen kregen we het boek ‘Doorbreek de Cirkel’ van Arend.

“Doorbreek de cirkel”  is onderhand een echte management klassieker geworden met theoretisch onderbouwing op een hapklare manier gepresenteerd. Arend heeft dit boek geschreven naar aanleiding van zijn onderzoek naar het handelen van (top) management in board rooms. Hierbij beschrijft hij dat ‘ons gedrag de zwakke schakel is tussen de plannen en de resultaten hiervan’.

In “Doorbreek de Cirkel” worden verschillende situaties beschreven die voortkomen uit de praktijk. Deze worden onderbouwd door theorie en leiden tot verschillende ‘doorbraken’ die in het boek worden uitgemeten. Vooral deze doorbraken zijn hapklare ‘mind-snacks’ die je bij blijven! De volgende sprongen er voor mij uit:

Doorbreek de Cirkel
Doorbreek de Cirkel

“Doorbreek de cirkel; hoe managers onbewust verandering blokkeren”

Hardnekkige situaties

Je zit in een meeting en je bent ontzettend hard je best aan het doen om de boel vooruit te krijgen en iedereen bij elkaar te houden. Na de meeting ben je bekaf. Eerst tijd voor koffie. Achteraf gezien ben jij zelf heel hard aan het werk geweest en de groep heeft ‘een beetje achteruit kunnen leunen’. Probeer dergelijke situaties te herkennen. Vaak voel je dit op het moment. Ardon noemt dit ‘je buikgevoel’. De truc is van ‘ingrijpen’ naar ‘begrijpen’. Wat gebeurt hier en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met zijn allen de schouders eronder zetten. Let op, dit kan ook te maken hebben met je eigen gedrag!

Maak de foto waar je zelf op staat

Vaak wordt er gesproken over wij en zij in verander processen. ‘Het team wil niet vooruit’, ‘ik weet niet hoe ik beweging in het team kan krijgen’ of ‘het management snapt het niet’. Allemaal voorbeelden van uitspraken die de wij/zij verhouding versterken.

Wil je veranderen kijk dan ook naar je eigen rol. Waar sta ik op deze foto? Hoe vaak geef ik als reden de andere op als oorzaak en hoe vaak mijzelf. Op deze manier wordt ‘de foto scherper’ zoals Ardon dat zegt in . Vanuit het consultant perspectief is er ook nog een interessante zienswijze. Op het moment dat je met één voet over de drempel stapt ben je als (management) consultant onderdeel van het proces en tegelijk onderdeel van de oplossing (en het probleem). Houdt dit goed in je gedachten bij het uitvoeren van een opdracht.

Het muizenrad

Op den duur ben je verder in het proces, maar je komt elke keer op hetzelfde terug. Je zit in een muizenrad. Sta hierbij stil en probeer de gedachtengang te volgen. Waardoor komen we elke keer op dit punt uit?  Begin bij jezelf om je eigen veronderstellingen te snappen. Welke gedachten heb ik hierbij. Wat denk ik over de andere en wat doet dit met mijn gedrag.

Dit is een spiraal die elkaar kan gaan versterken. Ik denk dit over de andere en dat zorgt dat ik mijzelf zo gedraag. Het effect is dat de andere weer het zijne denkt over mij en dit brengt ook weer gedrag met zich mee. Het gedrag wat de andere laat zien verstevigd mijn beeld over de andere. En zo gaat dit proces door. Het is dus noodzakelijk om hier inzicht in te krijgen (wat zijn mijn denkbeelden en wat voor gedrag laat ik zien) en wat doet dit met de ander. Maak een foto waar je zelf ook op staat!

 

Doorbreek de Cirkel

“Doorbreek de Cirkel”

Doorbreek de Cirkel is een leuk, behapbaar en vooral interessant boek om ook de blik op jezelf te richten wanneer het over veranderen gaat. Welke impact maak ik op het proces en het uiteindelijke resultaat. Wat voor gedrag laat ik zien aan anderen en hoe consistent ben ik. Al met al vragen die gesteld moeten worden wanneer je het gevoel hebt dat je in cirkels aan het draaien bent!